vAD ÄR CFT?

CFT

CFT är en forkortning på Compassion Focused Therapy eller på svenska Compassionfokuserad terapi. Det är en av de senare formerna av KBT och baserar sig på forskning runt vår hjärna och kropp och vad som visat sig öka vårt välmående. 

Terapin fokuserar på att utveckla mönster i hjärnan som har att göra med lugn/trygghet och omhändertagande förhållningssätt mot sig själv. Detta som alternativ till sättet som många människor bemöter sig själva - med självkritik, press, höga krav, oro och grubbel.


Terapiformen har utvecklats av psykologen och professorn Paul Gilbert i England. I Sverige har jag och en kollega skrivit den första boken om Compassionfokuserad terapi och vi var bland de första att utbilda svenska terapeuter i metoden.


Här kan du ladda ner en längre text om CFT:
 


COMPASSION/ medkänsla

Compassion innebär att kunna närma sig det som är svårt och ha en motivation att aktivt göra något åt det. För att kunna göra det behöver vi en inre trygghet och olika förmågor som t.ex empati, att kunna tolerera obehag och ett varmt och omhändertagande förhållningssätt till oss själva. 
Beroende på våra erfarenheter har vi mer eller mindre av denna inre trygghet. Men även om vissa människor har med sig ett förhållningssätt av compassion naturligt från sin uppväxt så är vi alla hjälpta av att träna oss i det. På samma vis som vi tränar vår fysiska hälsa på gym så kan vi träna vår hjärna för att skapa nya mer hälsosamma mönster.
 


lär dig mer om cft och compassion

På min sida Compassionportalen hittar du mer information om CFT och Compassion. Där finns ljudfiler till compassionövningar, videos, länkar till forskningsartiklar m.m.
 


kort intervju om cft med paul gilbert